Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
MAZOWIECKA KUŹNIA SMAKÓW
O projekcie Aktualności Szkolenia Szkolenia e-learningowe Konkurs na najlepsze dania z papryki Konkurs na najlepsze produkty i dania Południowego Mazowsza Materiały do pobrania Zamówienia Kontakt
Aktualności
10.07.2016 r. Konkurs kulinarny na najlepsze dania z Papryki
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozpoczynając realizację projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, pływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1040
26.07.2016 r. – Nabór trenerów do pracy w projekcie: Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w związku z rozpoczęciem realizacji projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 informuje o rozpoczęciu procesu rekrutacji na stanowiska osób związanych z realizacją szkoleń stacjonarnych, warsztatów oraz szkoleń e-learningowych.
więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1056
28.07.2016 r. Konkurs kulinarny na najlepsze potrawy/dania z papryki. Zapraszamy do udziału. Do wygrania atrakcyjne nagrody!
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze potrawy i dania z papryki. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych podmiotów (osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, grup nieformalnych (kół gospodyń wiejskich), czy też szkół i klas o profilu gastronomicznym.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1061
22.08.2016 r. Konkurs na najlepsze potrawy i dania z papryki rozstrzygnięty.
Wyjątkowo pomysłowe, a przede wszystkim przepyszne potrawy przygotowane z papryki zostały zgłoszone na konkurs na najlepsze potrawy i dania z papryki, którego został rozstrzygnięty w niedzielę 21 sierpnia, podczas XVII Ogólnopolskich Targów Papryki z Przytyka. Celem organizowanego konkursu jest promocja zdrowej żywności, promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, wspieranie lokalnej tożsamości oraz wyszukiwanie potraw regionalnych i lokalnych potraw, zachowanie niepowtarzalnych smaków i produktów żywnościowych.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1089
29.08.2016 r. Zapraszamy na bezpłatne warsztaty kulinarne już jutro do Cerekwi.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w pierwszym spotkaniu z cyklu bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które rozpoczną się jutro, we wtorek 30 sierpnia 2016 r. w Domu Ludowym w Cerekwi (k. Radomia). Początek warsztatów zaplanowano na godzinę 18.00. Podczas spotkania które prowadzić będzie Pani Elżbieta Bień – uczestnicy przygotowywać będą pod okiem trenera specjały tradycyjnej kuchni regionu radomskiego, ale z nutą „świeżości” i wzbogacenia o zasady zdrowego żywienia.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1103
05.09.2016 r. Zapraszamy na kolejne warsztaty i szkolenia dla projektu Mazowiecka Kuźnia Smaków.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w kolejnym spotkaniu z cyklu bezpłatnych warsztatów i szkoleń dla Mazowieckiej Kuźni Smaków. Szczegółowe terminy realizowanych szkoleń znajdą Państwo na stronie: https://razemdlaradomki.pl/kuznia_smakow_szkolenia-pl
13.09.2016 r. Zapraszamy na bezpłatne warsztaty kulinarne i szkolenie z zakresu dziedzictwa kulinarnego. Wtorek 13.09.2016 r. w Cerekwi.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w bezpłatnym spotkaniu warsztatowym, które odbędzie się we wtorek 13 września 2016 r., o godzinie 16.00 – w Domu Ludowym w Cerekwi. Podczas spotkania odbędą się warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Elżbietę Bień, podczas którego uczestnicy pod okiem trenera przygotowywać będą specjały tradycyjnej kuchni regionu radomskiego, ale z nutą „świeżości” i wzbogacenia o zasady zdrowego żywienia. Warsztaty poprzedzi prezentacja Pana dr Piotra Geise, który uczestnikom przedstawi zakres tematyczny: Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1117
12.09.2016 r. Bezpłatne warsztaty kulinarne i szkolenie z zakresu dziedzictwa kulinarnego w Wieniawie. Zapraszamy w środę 14 września 2016 r.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w bezpłatnym spotkaniu warsztatowym, które odbędzie się w najbliższą środę 14 września 2016 r. o godzinie 11.00 w Gminnym Centrum Kultury w Wieniawie. Podczas spotkania odbędą się warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Elżbietę Bień, podczas którego uczestnicy pod okiem trenera przygotowywać będą specjały tradycyjnej kuchni regionu radomskiego, ale z nutą „świeżości” i wzbogacenia o zasady zdrowego żywienia. Warsztaty poprzedzi prezentacja Pana dr Piotra Geise, który uczestnikom przedstawi zakres tematyczny: Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1118
16.09.2016 r. Dżem z Papryki Przytyckiej i inne specjały z Mazowieckiej Kuźni Smaków w Telewizji Dami.
Zapraszamy Państwa do obejrzenia programu „Bez krawata” Telewizji Dami, która wspólnie z nami i Elżbietą Bień z Cateringu Camelot zdradza przepis na przepyszny „Dżem z Papryki Przytyckiej”. Zachęcamy do uważnego śledzenia programu Roberta Utkowskiego „Bez krawata”, w którym pojawiają się produkty tradycyjne i regionalne z terenu naszego LGD w ramach przygotowywanego filmu promującego Smaki Radomki dla projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1124
21.09.2016 r. Stowarzyszenie Razem dla Radomki zaprasza na Targi Smaki Regionów do Poznania. 24-27 września 2016 r.
Serdecznie zapraszamy Państwa na Targi Smaki Regionów do Poznania, na których nasze Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Woj. Mazowieckiego pełnić będzie rolę gospodarza stoiska wystawienniczego Województwa Mazowieckiego ? przygotowanego pod nazwą „Mazowsze pachnące papryką”.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1127
23.09.2016 r. Pasieka Murawscy i Mazowiecka Kuźnia Smaków w Telewizji Dami
Zapraszamy Państwa do obejrzenia programu „Bez krawata” Telewizji Dami, w którym została przedstawiona rozmowa z Łukaszem Murawskim z „Pasieki Murawscy” ?w której opowiada o swoich miodach. Zachęcamy do uważnego śledzenia programu Roberta Utkowskiego „Bez krawata”, w którym pojawiają się produkty tradycyjne i regionalne z terenu naszego LGD w ramach przygotowywanego filmu promującego Smaki Radomki dla projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”
.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1129
27.09.2016 r. Zapraszamy na bezpłatne szkolenia i warsztaty w ramach projektu Mazowiecka Kuźnia Smaków.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” wraz zaprasza do udziału w cyklu bezpłatnych szkoleń, które odbędą się w tym tygodniu na terenie partnerów naszego projektu ? Stowarzyszenia „Wspólny Trakt” ze Skaryszewa oraz Stowarzyszenia „Dziedzictwo i Rozwój” ze Zwolenia. Odbędą się warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Elżbietę Bień, podczas którego uczestnicy pod okiem trenera przygotowywać będą specjały tradycyjnej kuchni regionu radomskiego, ale z nutą „świeżości” i wzbogacenia o zasady zdrowego żywienia. Łukasz Murawski z Pasieki Murawski zaprezentuje zagadnienie o nowoczesnym pszczelarstwie
.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1133
29.09.2016 r. Stowarzyszenie Razem dla Radomki na Targach Smaki Regionów 2016.
W dniach 24-27 września w Poznaniu odbyły się Targi „Smaki Regionów”, połączone z Targami Polagra Food i Polagra Gastro, które odwiedziło ponad 20 tysięcy osób. Swoje wyroby prezentowało 200 wystawców z 15 województw, w tym Województwo Mazowieckie dla którego stoisko wystawiennicze pod hasłem „Mazowsza pachnące papryką” przygotowało Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki”
30.09.2016 r. Zapraszamy na bezpłatne warsztaty serowarskie w ramach Mazowieckiej Kuźni Smaków do Gębarzewa i Wolanowa
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” wspólnie z Gminnym Centrum Kultury w Wolanowie zapraszają do udziału w bezpłatnych warsztatach z przetwarzania wyrobów mlecznych ? produkcja serów i wyrobów podobnych, które odbędą się 6 października 2016 r. (czwartek) o godzinie 11.00 w budynku Gminnego Centrum Kultury w Wolanowie oraz 5 października (środa) o godzinie 15.00 w Świetlicy Wiejskiej w Gębarzewie. Warsztaty produkcji sera podpuszczkowego poprowadzi pan Krzysztof Jaworski, utytułowany serowara z Żuław, absolwent Akademii Rolno-Technicznej w Olsztynie, który od ponad 15 lat zajmują się produkcją serów. Pomogą one zgłębić sekrety pracy serowara, zdobyć praktyczne umiejętności własnoręcznego wykonywania serów.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1140
06.10.2016 r. Bezpłatne szkolenie z zakresu: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości. Zakrzew 13.10.2016 r.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w bezpłatnym spotkaniu szkoleniowym z zakresu Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości, które odbędzie się w dniu 13 października 2016 r. o godzinie 12.00 w Gminnym Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1146
11.10.2016 r. Bezpłatne szkolenia z zakresu: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości w Kozienicach i w Zakrzewie. 12-13 października 2016 r.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w dwóch najbliższych szkoleniach, podczas których zostaną przedstawione zagadnienia: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości, które odbędą się 12 października 2016 r. w Kozienicach, przy ul. Mikołaja Kopernika 8/17 (godzina 10.00) oraz 13 października 2016 r. w Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie (Zakrzew ) o godzinie 12.00. Cykl spotkań realizowany jest w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020″.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1149
13.10.2016 r. Bezpłatne szkolenie z zakresu: Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych . 17 października ? Urząd Gminy w Przytyku.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” wspólnie z Urzędem Gminy w Przytyku zapraszają do udziału w bezpłatnym spotkaniu szkoleniowym z zakresu Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych oraz Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości, które odbędzie się w dniu 17 października 2016 r. , o godzinie 12.00 w Sali Konferencyjnej Urzędu Gminy w Przytyku.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1151
17.10.2016 r. Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. Podsumowanie kolejnych szkoleń realizowanych w ramach Mazowieckiej Kuźni Smaków.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w ostatnich dniach zorganizowało kolejne szkolenia przeprowadzone w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” które związane były z tematyką: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości oraz Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych.
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/akt-pl-1155
18.10.2016 r. Zapraszamy do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych w ramach projektu Mazowiecka Kuźnia Smaków.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych przygotowanych w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” które związane są z tematyką: Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich, Produkty tradycyjne i lokalne w systemach żywności wysokiej jakości, Marketing i budowa silnej marki produktów tradycyjnych, Papryka Przytycka, Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej i agroturystyce. Dla 5 najaktywniejszych uczestników szkoleń przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe (sprzęt RTV/AGD).
Więcej: https://razemdlaradomki.pl/kuznia_smakow_szkolenia-pl
10.11.2016 r. Konkurs Kulinarny na Najlepsze Produkty Regionalne i Lokalne Południowego Mazowsza
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza „Produkty Doliny Radomki”. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej Południowego Mazowsza, wyszukiwanie dań które mogą się stać wizytówką regionu oraz budowa tożsamości dziedzictwa kulinarnego obszaru. Dla uczestników przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe (sprzęt RTV/AGD) oraz pamiątkowe grawertony.
Konkurs ma charakter otwarty. Adresowany jest do podmiotów z terenów powiatów: radomskiego, przysuskiego, kozienickiego, zwoleńskiego tj. osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne, przedsiębiorcy, rolnicy, stowarzyszenia, grupy nieformalne (koła gospodyń wiejskich) oraz szkoły i klasy o profilu gastronomicznym.