Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki projekt realizowany przez Razem dla Radomki
To projekt dofinansowany przez Zarząd Województwa Mazowieckiego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 15 Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w wysokości 10 000,00 zł na realizację zadania publicznego pn. Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki.
Projekt realizowany będzie w okresie od maja do grudnia 2021 w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” .
Dziedzictwo kulinarne i tradycje kulinarne stanowią bardzo istotną cześć naszej tożsamości kulturowej, w którym niezbędnym aspektem jest pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru w oparciu o produkty tradycyjne i lokalne, które dziś stają się kluczem do rozwoju naszego regionu i mieszkańców. Sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu. W naszej domowej kuchni przygotowujemy tradycyjne potrawy sporządzane z receptur, które przetrwały od pokoleń. Podtrzymywanie tych tradycji w oparciu o produkty tradycyjne i lokalne daje olbrzymie możliwości i stwarza szanse dla rozwoju regionu i jego mieszkańców. Dlatego w naszym projekcie chcemy podjąć działania mające na celu budowę silnej marki produktów tradycyjnych i lokalnych i rozwoju dziedzictwa kulinarnego Doliny Radomki, ze szczególnym uwzględnieniem członków SieciDziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. W ramach projektu Stowarzyszenie Razem dla Radomki wraz zpartnerem projektu: Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej RADOMKA zamierza realizowaćinicjatywę zmierzającą do rozpoznawalności i budowy silnej marki produktów tradycyjnych ,lokalnych i produktów, oraz członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza z terenuPołudniowego Mazowsza poprzez promowanie lokalnych i tradycyjnych produktów, ichproducentów i wytwórców. Celem projektu jest wzrost rozpoznawalności, oraz upowszechnianie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
W projekcie zaplanowane zostało m.in. przeprowadzenie 2 konkursów kulinarnych. 1) Pierwszy to konkurs na najlepsze danie z papryką. 2) Drugi to konkurs na najlepsze produkty regionalne i lokalne oraz zakup materiałów promujących Szlak Kulinarny Doliny Radomki.