finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Aktualności

Regionalna kaczka z restauracji Maxima z Laurem LGD „Razem dla Radomki” w konkursie na najlepsze produkty i potrawy

6.03.2018

Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki przyrządzana w restauracji Maxima z Wolanowa, to roladka w kształcie walca o wymiarach około 10cm x 6cm.. Smak jej jest słodkawy, charakterystyczny dla mięsa pieczonej kaczki, złamany nutą miodu w migdałach. Roladka otoczona jest chrupiącym, przyrumienionym boczkiem.

Składniki potrawy to: kaczka, boczek, podroby, suszone śliwki, płatki migdałów w miodzie, zielona pietruszka, cebula biała, masło, jaja, sól i pieprz. Kaczkę należy wyluzować, następnie przygotować farsz składający się z mielonych podrobów, jajek, prażonych na miodzie migdałów, zielonej pietruszki, białej cebuli przyrumienionej na maśle, oraz przypraw. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę, otulamy plastrami boczku i wkładamy do pieca na 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 130 stopni.

Na kulinarnej mapie Mazowsza widnieją dania, które na stałe wpisały się do kanonu polskiej kuchni. Należy tu wymienić takie jak czarnina z kaczki, gotowane kasze, pieczone kaczki z drobiu hodowlanego nadziewane podrobami, zupa grzybowa, żur, czy też dziczyzna – gęsi, kaczki.

W regionie radomskim odbywają się polowania na kaczki przez koła łowieckie, a także powstało wiele hodowli tych ptaków. W dzisiejszych czasach kaczka często gości na naszych stołach urzekając nas swoim wykwintnym smakiem i aromatem, jak właśnie Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z restauracji Maxima w Wolanowie.

„Maxima” to nowoczesny obiekt zlokalizowany w Wolanowie 8 km od Radomia na trasie Radom-Łódź. Do dyspozycji Gości oddaje klimatyzowaną restaurację serwującą specjały kuchni regionalnej i europejskiej oraz kameralną salkę. Można tu zorganizować konferencje i szkolenia. Więcej informacji o daniach regionalnych można uzyskać na stronie https://maximahotel.pl.

Laur LGD „Razem dla Radomki w kategorii: dania gotowe i potrawy.

Maxima Hotel ul. Opoczyńska 34, 26-625 Wolanów maximahotel.pl

Zdjęcia: Piotr Piasta

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content