Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Smaki (nie)Zapomniane – Nowy projekt LGD
Warsztaty kulinarne, edukacyjne oraz z zakresu produkcji serwów podpuszczkowych, obok organizacji zmagań kulinarnych „tradycja kontra nowoczesność”, gdzie koła gospodyń wiejskich rywalizować będą z blogerami – to tylko część działań założonych do realizacji w nowym projekcie Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”, która w dniu 6 czerwca 2018 roku podpisała umowę na dofinansowanie działania w ramach zadań Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, wybranego do realizacji w ramach konkursu ofert w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”.
Smaki (nie)Zapomniane to inicjatywa podkreślająca, że tradycje kulinarne są niezwykle ważnym elementem naszej tożsamości kulturowej, a ich pielęgnowanie w oparciu o produkty tradycyjne, zdrową żywność dzisiaj staje się kluczem dla rozwoju regionu i szansą dla mieszkańców. Dlatego w ramach projektu Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” wraz partnerami -dzięki realizacji projektu pragnie kontynuować realizowane od kilku lat działania związane z budową silnej marki produktów tradycyjnych, lokalnych i regionalnych – dla których wyznaczyła „Szlak Kulinarny Doliny Radomki”.
Poprzez przeprowadzenie cyklu warsztatów kulinarnych poświęconych tradycyjnej kuchni mazowsza, warsztatów produkcji serów podpuszczkowych oraz warsztatów edukacyjnych, uzupełnionych szkoleniami e-learningowymi będziemy chcieli pokazać uczestnikom projektu, że w oparciu o produkcję zdrowej żywności, żywności tradycyjnej opartej na sprawdzonej i niezmienionej recepturze – możemy wpływać na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Pokażemy mieszkańcom obszarów wiejskich południowego Mazowsza możliwości zakładania działalności polegających na produkcji produktów regionalnych, pozwolić im zdobyć wiedzę i kwalifikację podnoszącą ich umiejętności nie tylko w procesie wytwarzania i produkcji, ale również w budowaniu procesu marketingu produktu. Chcemy podjąć wielotorowe, ale kompleksowe inicjatywy, które pozwolą nam na kreowanie mocnej marki produktów tradycyjnych z terenu Południowego Mazowsza, zbudować spójną sieć i szlak dziedzictwa kulinarnego Mazowsza, wpłynąć na ich promocję i rozpoznawalność. Naszym celem jest też wykreowanie i urynkowienie wybranych produktów lokalnych i tradycyjnych.
W ramach działania wprowadzimy też zupełnie nową inicjatywę, w której przeprowadzimy zmagania kulinarne, gdzie „rywalizować” ze sobą będą koło gospodyń wiejskich z blogerem/masterchefem – wzajemnie się uczyć tradycji i nowoczesności, które wpłyną na nowe rozwiązania i możliwości kulinarne w oparciu o nasze dziedzictwo.
Przygotowana zostanie również publikacja kulinarna, stanowiąca odpowiedź na coraz bardziej rosnące zapotrzebowanie, dotyczące wykazania najciekawszych regionalnych i lokalnych dań/ przepisów które gościły na stołach naszych przodków, a które dziś starają się nam przygotowywać często koła gospodyń wiejskich, czy mieszkańcy obszarów wiejskich. Dzięki niej poznamy jak przygotować np. „bidno porkę”, „głupie gołąbki”, „pyzy z mięsem po Skrzyńsku”, ale również produkty przygotowane z produktów tradycyjnych, które stanowią o bogactwie Szlaku Kulinarnego Doliny Radomki – takich jak Papryka Przytycka, wyroby wędliniarskie Państwa Pysiak, czy naturalny mętny sok jabłkowy z Doliny Radomki.
Zaplanowane w projekcie działania rozpoczną się w miesiącu lipcu 2018 roku. Zapraszamy do udziału