Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
LGD Razem dla Radomki na konferencji pn. :Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
W Warszawie w dniach 23-24.05.2019 w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula odbyła się dwudniowa konferencja pn. „Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń”, poświęcona zagadnieniom kulinariów i gastronomii w turystyce.
Celem wydarzenia było przedstawienie wyników badań, analiza oraz oszacowanie szans i zagrożeń rozwoju turystyki kulinarnej w XXI wieku. W imprezie tej organizowanej m.in. pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego uczestniczyła Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” promując lokalnych producentów oraz ich wyroby. Na stoisku przygotowanym przez stowarzyszenie promowaliśmy wędliny wiejskie z Gospodarstwa Rolnego Pysiaków z Nieczatowa w gminie Zakrzew; soki 100% tłoczone i jabłka deserowe z Gospodarstwa Sadowniczego Moniki Bankiewicz z Komorowa w Gminie Wieniawa; sery kozie z Gospodarstwa Rolnego Grażyny i Kazimierza Połczyńskich ze Skrzynna w gminie Wieniawa; miody odmianowe z pasieki Adama Pysiaka z Golędzina w gminie Zakrzew; dżem z papryki i smalec wiejski z ogórkiem z Camelot-Catering Elżbiety Bień z Cerekwi w gminie Zakrzew, oraz pieczywo z piekarni WACYN z Wacyna w gminie Zakrzew.
W panelu dyskusyjnym pn. „Wyzwania rozwojowe polskich szlaków kulinarnych i regionalnych marek turystycznych w zakresie kulinariów” udział m.in. wziął Prezes stowarzyszenia Pan Cezary Adam Nowek. W trakcie debaty dyskutowano o największych wyzwaniach, jakie stoją przed szlakami turystyki kulinarnej i markami turystycznymi w Polsce, zmieniającym się obrazie odbiorcy oraz markach terytorialnych i kulinarnych. Szukano odpowiedzi m.in. na pytania, takie jak: po co nam szlak kulinarny – jakie motywacje towarzyszą tworzeniu szlaków kulinarnych i jak weryfikuje je czas, jak szukać lokalnych wyróżników kulinarnych (tożsamości kulinarnej) i jak je wykorzystywać i promować, czy jak współpracować i organizować się od wewnątrz.