NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 9254104


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Aktualności

lgd razem dla radomki

29.05.2018 r.

LGD Razem dla Radomki na konferencji pn. :Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.

W Warszawie w dniach 23-24.05.2019 w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula odbyła się dwudniowa konferencja pn. „Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń”, poświęcona zagadnieniom kulinariów i gastronomii w turystyce.

Celem wydarzenia było przedstawienie wyników badań, analiza oraz oszacowanie szans i zagrożeń rozwoju turystyki kulinarnej w XXI wieku. W imprezie tej organizowanej m.in. pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego uczestniczyła Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” promując lokalnych producentów oraz ich wyroby. Na stoisku przygotowanym przez stowarzyszenie promowaliśmy wędliny wiejskie z Gospodarstwa Rolnego Pysiaków z Nieczatowa w gminie Zakrzew; soki 100% tłoczone i jabłka deserowe z Gospodarstwa Sadowniczego Moniki Bankiewicz z Komorowa w Gminie Wieniawa; sery kozie z Gospodarstwa Rolnego Grażyny i Kazimierza Połczyńskich ze Skrzynna w gminie Wieniawa; miody odmianowe z pasieki Adama Pysiaka z Golędzina w gminie Zakrzew; dżem z papryki i smalec wiejski z ogórkiem z Camelot-Catering Elżbiety Bień z Cerekwi w gminie Zakrzew, oraz pieczywo z piekarni WACYN z Wacyna w gminie Zakrzew.

W panelu dyskusyjnym pn. „Wyzwania rozwojowe polskich szlaków kulinarnych i regionalnych marek turystycznych w zakresie kulinariów” udział m.in. wziął Prezes stowarzyszenia Pan Cezary Adam Nowek. W trakcie debaty dyskutowano o największych wyzwaniach, jakie stoją przed szlakami turystyki kulinarnej i markami turystycznymi w Polsce, zmieniającym się obrazie odbiorcy oraz markach terytorialnych i kulinarnych. Szukano odpowiedzi m.in. na pytania, takie jak: po co nam szlak kulinarny – jakie motywacje towarzyszą tworzeniu szlaków kulinarnych i jak weryfikuje je czas, jak szukać lokalnych wyróżników kulinarnych (tożsamości kulinarnej) i jak je wykorzystywać i promować, czy jak współpracować i organizować się od wewnątrz.

pobierzdo góry
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.