Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Warsztaty serowarskie w Bierwcach
Za nami ostatnie w tym roku spotkanie z zakresu promocji dziedzictwa kulinarnego. Tym razem gościliśmy w Bierwcach, gdzie w sobotę 21 grudnia zorganizowaliśmy przy współpracy ze Stowarzyszeniem Rozwoju Wsi Bierwce i Okolic warsztaty produkcji serów podpuszczkowych, prowadzone przez Pana Krzysztofa Jaworskiego, utytułowanego serowara z Żuław.
Warsztaty zrealizowane zostały przez LGD „Razem dla Radomki” i Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „Radomka” w ramach projektu „Na szlaku kulinarnym Doliny Radomki”, zadania dofinansowanego ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego.
Projekt ten miał na celu promocję dziedzictwa kulinarnego Mazowsza. W ramach niego przeprowadzony został cykl warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Mazowsze” w nowej odsłonie, warsztaty w szkołach gastronomicznych w Radomiu i w Przysusze, a także konkurs na najlepsze produkty kulinarne (dania i potrawy) Południowego Mazowsza.