finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Aktualności

Miody z Pasieki Murawscy z Laurem Kulinarnym Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2019 roku

8.09.2020

Miody z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej w gminie Wolanów są dobrze znane w naszym regionie. Miód wiśniowy zasługuje na szczególną uwagę, choć Pan Łukasz jest producentem wielu miodów odmianowych. W tegorocznym konkursie Miód Wiśniowy został nagrodzony Laurem Kulinarnym Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2019 roku.

Serdecznie gratulujemy Panu Łukaszowi, członkowi naszego Stowarzyszenia, który stale z nami współpracuje przy budowie Marku Szlaku Kulinarnego Doliny Radomki.

Miód wiśniowy jest bardzo rzadko spotykanym miodem nektarowym. To miód o jasnym, słomkowo-kremowym kolorze. Posiada subtelny, lekki aromat i taki sam subtelny niezbyt słodki smak. Dla jego pozyskania pszczoły wywożone są na pożytki do sadów wiśniowych, gdzie pozyskiwany jest nektar przerabiany przez pszczoły na miód. Po okresie dojrzewania, w ulu miód odbierany jest i przewożony do pracowni w celu odwirowania z plastrów. Po odwirowaniu miód jest cedzony i trafia do odstojników w celu odpowietrzenia. Po kilku dniach miód jest rozlewany do szklanych opakowań jednostkowych i jest gotowy do spożycia. Prozdrowotne właściwości wiśni znane są od dawna. Wiśnie wspomagają pracę układu krążenia, stabilizują pracę serca, działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Zawierają m.in. m.in. duże ilości żelaza, magnezu, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. Z tego też powodu pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu.

Fotografia z wręczenia nagrody Lauru Marszałka z 2016 roku, przyznanej wówczas za miód nawłociowy. Autor: mazovia.pl

Więcej informacji o Pasiece Murawscy znajdziemy na stronie: https://razemdlaradomki.pl/pasieka_murawscy-pl

 Konkurs Młody Przedsiębiorca

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content