Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Prezentujemy projekt grantowy LGD: Pasja tworzenia i promowana smaków na uniwersytecie
Stowarzyszenie Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Wolanowie w minionym roku zrealizowało projekt zatytułowany „Pasja tworzenia i promowana smaków na uniwersytecie”, który otrzymał dofinansowanie w ramach programu grantowego LGD „Razem dla Radomki” w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszaru Wiejskich na lata 2014-2020. Kwota udzielonego wsparcia wyniosła 7 370,00 zł.
Przeprowadzone w ramach projektu warsztaty z zakresu wytwarzania żywności z lokalnych produktów przybliżyły uczestnikom działania związane z rejestracją i certyfikacją produktów, w tym prawne regulacje wynikające z wprowadzenia na rynek wyrobów określanych potocznie jako produkty lokalne czy tradycyjne. Warsztaty cukiernicze miały charakter praktyczny, gdyż uczestnicy pod okiem cukiernika wykonywali popularny ostatnio i królujący na stołach deser – Beza Pavlova. Poznali praktyczne rady jak idealnie upiec bezę aby była krucha z zewnątrz oraz puchata i ciągnąca w środku, jak przygotować puszystą i gładką masę. Ponadto uzyskali wiedzę nt. wypieków na bazie lokalnych produktów (miody, sery, owoce itp.). Warsztaty rozbudziły w uczestnikach chęć i wyobraźnię dekorowania ciast z wykorzystaniem owoców z własnych ogrodów. Warsztaty były okazją do zacieśnienia znajomości i wymiany wiedzy cukierniczej.
Sporym zainteresowaniem były kolejne już warsztaty, przeprowadzone przez lokalnego przedsiębiorcę Zajazd „Bajka” w Kowalance. Przedmiotem praktycznych warsztatów było przygotowanie ciasta oraz farszu, o różnych smakach według tradycyjnych staropolskich receptur. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zaangażowani w lepienie pierogów. Warsztaty przebiegały w miłej atmosferze.
Zdecydowanie nowym doświadczeniem kulinarnym dla uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku były warsztaty serowarskie poprowadzone przez utytułowanego serowara z Żuław – Krzysztofa Jaworskiego. Uczestnicy poznali podstawy wytwarzania serów podpuszczkowych, uważnie słuchali wskazówek w celu samodzielnego wykonania produktu finalnego jakim jest ser. Dotychczasowe spotkania warsztatowe miały swój punkt kulminacyjny na dożynkach powiatowo-gminnych, bo dzięki zdobytej wiedzy i umiejętnościom praktyczno-kulinarnym uczestnicy przygotowali potrawy na tę imprezę. Wśród potraw były ciasta, sery oraz pierogi i te ostatnie cieszyły się największą popularnością. Uczestnicy dożynek mieli możliwość posmakować i poznać tradycyjne przepisy oraz porozmawiać z osobami – uczestnikami projektu. Ta forma akcji kulinarnej pozwoliła na zachowanie dziedzictwa kulturowego jakim niewątpliwie jest kuchnia regionalna, a produkty pochodzące rodem z Wolanowa mogą zapoczątkować zmiany w środowisku lokalnym oraz w dużym stopniu przyczynić się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Realizacja projektu przyczyniła się do mobilizacji i aktywizacji mieszkańców w wieku 50+ do samorealizacji, uczestniczenia w życiu publicznym, co pozwoliło im autentycznie cały czas być na bieżąco aktywnymi i po prostu nie starzeć się, a wręcz przeciwnie młodnieć i nabierać jeszcze doświadczenia, służyć dobru wspólnemu, wzmocnić relacje sąsiedzkie, przyczynić się do przełamywania utrzymujących się stereotypów na temat wieku, jak i mniejszej wiary samych mieszkańców w swoje możliwości.