Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
LGD Razem dla Radomki na otwarciu Szlaku Kulinarnego Ziemi Kozienickiej
W czwartek, 24 września w Centrum Kulturalno-Artystycznym w Kozienicach odbyła się konferencja „Dobre bo lokalne – Szlak Kulinarny Smaki Ziemi Kozienickiej”, która miała na celu inaugurację Szlaku Kulinarnego „Smaki Ziemi Kozienickiej”.
W spotkaniu w charakterze prelegenta uczestniczył Pan Cezary Adam Nowek – Prezes LGD „Razem dla Radomki”, dzieląc się wiedzą w zakresie budowy Szlaku Kulinarnego Doliny Radomki oraz budowy marki produktów tradycyjnych i lokalnych na tym obszarze, którą rozpoczęliśmy we współpracy z producentami już 10 lat temu. Przez ten okres udało nam się zrealizować kilka projektów promujących dziedzictwo kulinarne, zorganizować wyjazdy na międzynarodowe i ogólnopolskie targi promujące zdrową żywność, a także opracować i wydać blisko 10 publikacji na w/w temat.
Organizatorem spotkania w Kozienicach była Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”. Konferencji towarzyszyła degustacja produktów i potraw regionalnych przygotowanych przez Członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Ziemi Kozienickiej” oraz Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z terenu powiatu kozienickiego: KGW „Marianianki”, KGW Bąkowiec, KGW Samwodzie, KGW Oleksów, KGW „Babeczki z pieprzem i solą” oraz Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni”. Swoje wystąpienia zaprezentowały Panie Irena Bielawska, Prezes LGD Puszcza Kozienicka oraz pracownik Biura LGD – Aleksandra Wieczorek, oraz Burmistrz gminy Kozinice – Piotr Kozłowski, który podkreślił, jak ważne jest promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Zaprezentowo również głównych bohaterów konferencji, a mianowicie 10 Członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Ziemi Kozienickiej”: Piekarnia Andrzej Nercz, Jakub Nercz s.c, Bar pod Sosną – Bogusława Szewczyk i Anna Rożek, Kawiarnia „Słodki Leniuch” – Krzysztof Lenarczyk, Gospodarstwo agroturystyczne „Obykole” – Stanisława Kowalczyk, Pszczelarska Zagroda Edukacyjna – Ryszard Szewczyk, Winnica Wieczorków – Paweł Wieczorek, Restauracja „Zajazd przy Gościńcu” – Krzysztof Sozański, Zakład piekarsko-ciastkarski Kowalczyk – Dawid i Robert Kowalczyk, Zakład masarski Sławomir Grzęda, Restauracja „Stara Kuźnia” – Anna Rotuska.
Konferencja była znakomitą okazją do zapoznania się z produktami i potrawami lokalnymi oraz z dziedzictwem kulinarnym Ziemi Kozienickiej.
Zdjęcia: Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”