finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty lokalne – Papryka Przytycka

PRODUKTY LOKALNE – Papryka Przytycka

HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI

ODMIANY PAPRYKI

Anaheim

papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej po czerwoną; ma cienką skórkę

Banana

papryka słodka; długość 8-15 cm

Bell

najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową barwę

Cascabel

papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci suszonej – wówczas, jeśli potrząchamy papryczką usłyszymy coś na wzór dzwonka, „cascabel” to z hiszp. dzwonienie dzwonków

Cayenne

papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński

Cherry

papryka słodka

Chilaca

papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana jest „pasilla”, co znaczy rodzynek, bowiem ma ciemną pomarszczoną skórkę

Chiltepin

papryka ostra; długość 3-8 cm; „chiltepin” po meksykańsku znaczy pchła – nazwę tę zawdzięczają wyglądowi: są niewielkie i okrągłe

Cubanelle

papryka słodka

Datil

papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową skórkę

De Arbol

papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione; „de arbol” znaczy jak drzewo, drzewiaste; rzadko używane w świeżej postaci, częściej – w suszonej

Fresno

papryka ostra

Habanero

papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku – red savina habanero uzyskała w tej skali 577.000 jedn.

Jalapeno

papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa); „suszone” (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu) zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno

Mirasol

papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia – suszona jest nazywana guajillo; może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę

Pepperoncini

papryka słodka

Pimento

papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci marynowanej

Poblano

ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone poblano, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a po namoczeniu – czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem „ancho”. Z kolei suszone papryczki poblano, które po namoczeniu pozostają ciemnobrązowe określa się mianem mulato

Rocoto

papryka ostra

Santa Fe Grande

papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę (dojrzała jest czerwona) – ma wówczas delikatny, cytrynowy smak

Scotch Bonnet

papryka ostra; równie pikantna jak Habanero, z którą jest bardzo często mylona – różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem Habanero jest prosta, a Scotch Bonnet zakrzywiona, zakręcona, np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową barwę

Serrano

papryka ostra; z hiszp. słowo „serranias” oznacza z gór, z pogórza; pochodzi z Meksyku i płd.-zach. Ameryki

Tabasco

papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy wilgotna ziemia; znane dzięki „sosowi Tabasco” – nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej od połowy XIX w. ów sos

Tomato

papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej przyprawę – paprykę

HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content