Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty lokalne – Papryka Przytycka
PRODUKTY LOKALNE – Papryka Przytycka
HISTORIA PRODUKT TRADYCYJNY UPRAWA ODMIANY ZDROWIE W KUCHNI
ODMIANY PAPRYKI
Anaheim |
papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej po czerwoną; ma cienką skórkę |
|
Banana |
papryka słodka; długość 8-15 cm |
|
Bell |
najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową barwę |
|
Cascabel |
papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci suszonej – wówczas, jeśli potrząchamy papryczką usłyszymy coś na wzór dzwonka, „cascabel” to z hiszp. dzwonienie dzwonków |
|
Cayenne |
papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński |
|
Cherry |
papryka słodka |
|
Chilaca |
papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana jest „pasilla”, co znaczy rodzynek, bowiem ma ciemną pomarszczoną skórkę |
|
Chiltepin |
papryka ostra; długość 3-8 cm; „chiltepin” po meksykańsku znaczy pchła – nazwę tę zawdzięczają wyglądowi: są niewielkie i okrągłe |
|
Cubanelle |
papryka słodka |
|
Datil |
papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową skórkę |
|
De Arbol |
papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione; „de arbol” znaczy jak drzewo, drzewiaste; rzadko używane w świeżej postaci, częściej – w suszonej |
|
Fresno |
papryka ostra |
|
Habanero |
papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku – red savina habanero uzyskała w tej skali 577.000 jedn. |
|
Jalapeno |
papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa); „suszone” (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu) zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno |
|
Mirasol |
papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia – suszona jest nazywana guajillo; może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę |
|
Pepperoncini |
papryka słodka |
|
Pimento |
papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci marynowanej |
|
Poblano |
ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone poblano, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a po namoczeniu – czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem „ancho”. Z kolei suszone papryczki poblano, które po namoczeniu pozostają ciemnobrązowe określa się mianem mulato |
|
Rocoto |
papryka ostra |
|
Santa Fe Grande |
papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę (dojrzała jest czerwona) – ma wówczas delikatny, cytrynowy smak |
|
Scotch Bonnet |
papryka ostra; równie pikantna jak Habanero, z którą jest bardzo często mylona – różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem Habanero jest prosta, a Scotch Bonnet zakrzywiona, zakręcona, np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową barwę |
|
Serrano |
papryka ostra; z hiszp. słowo „serranias” oznacza z gór, z pogórza; pochodzi z Meksyku i płd.-zach. Ameryki |
|
Tabasco |
papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy wilgotna ziemia; znane dzięki „sosowi Tabasco” – nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej od połowy XIX w. ów sos |
|
Tomato |
papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej przyprawę – paprykę |