finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty lokalne – Papryka Przytycka

 

PRODUKTY LOKALNE – Papryka Przytycka

 

HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI

 

UPRAWA PAPRYKI

Wymagania cieplne papryki są wysokie, bowiem jest to roślina klimatu ciepłego. Optymalna temperatura powietrza dla wzrostu i rozwoju tej rośliny wynosi 19-27 stopni C w dzień i 16-18 stopni C w nocy. Temperatury gleby powinna być zbliżona do temperatury powietrza. Papryka wymaga oprócz odpowiednie długiego naświetlania dobowego wymaga światła intensywnego. Papryka powinna być uprawiana na glebach I , II klasy bonitacyjnej o bardzo dobrych warunkach powietrznych i wodnych.

Paprykę w Polsce można uprawiać wyłącznie z rozsady. Przygotowanie dobrej rozsady papryki wymaga okresu 7-8 tygodni. W gruntowej uprawie papryki rozsadę sadzi się na miejsca stałe dopiero w końcu maja, a nawet na początku czerwca.

papryki

Owoce odmian słodkich zbiera się albo gdy są wyrośnięte lecz jeszcze zielone lub podobnie jak owoce odmian ostrych gdy są intensywnie czerwone. Owoce odmian słodkich zebrane w fazie dojrzałości użytkowej (zielone) można przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 0-2 stopni C, wilgotności powietrza wynoszącej 85-90% i silnym obiegu powietrza przez okres 6 tygodni. Owoce papryki ostrej suszy się w pomieszczeniach suchych i ciepłych i miele na proszek.

 

HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content