Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Seminarium
Produkty tradycyjne i lokalne szansą rozwoju dla mieszkańców obszarów wiejskich.
Tradycje kulinarne stanowią istotną część naszej tożsamości kulturowej, a pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne stają się kluczem dla rozwoju regionu i szansą dla mieszkańców i producentów. W ostatnich latach, żywność produkowana zgodnie z recepturami naszych przodków cieszy się dużym uznaniem, dlatego Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” podejmuje działania mające na celu promocję i budowanie marki produktów regionalnych, które charakteryzują się najwyższą jakością, mają niepowtarzalny charakter, wytwarzane są zgodnie z tradycyjnymi i naturalnymi metodami produkcji.
Przykłady takich produktów przedstawione zostały podczas seminarium zatytułowanego „Produkt tradycyjny i lokalny elementem rozwoju obszarów wiejskich LGD Razem dla Radomki”, które odbyło się w dniu 14 lutego 2013 r. w Gminnym Centrum Informacji, Edukacji i Kultury w Zakrzewie. Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Wójt gminy Zakrzew – Sławomir Białkowski oraz Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” oraz Elżbieta i Wojciech Pysiak ze Zdziechowa, którym podczas seminarium wręczony został dyplom nadający z dniem 24 stycznia 2013 r. Szynce Zdziechowskiej, produkowanej w Gospodarstwie Państwa Pysiak tytuł Produktu Tradycyjnego.
Jest to 50 produkt w województwie mazowieckim, który może posługiwać się tą nazwą. Warto zaznaczyć, że jest to również 3 produkt (obok Salcesonu Wizytowego i Papryki Przytyckiej) z terenu działania LGD „Razem dla Radomki”, który na podstawie wniosku przygotowanego przez Stowarzyszenie uzyskał pozytywną opinię i uzyskał wpis na listę produktów tradycyjnych. Obecność na w/w liście potwierdza jej wyjątkową jakość, wyśmienity smak oraz wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji. Szynka Zdziechowska jest produktem najwyżej jakości, wytwarzana tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców, pozbawionych konserwantów. Sposób produkcji sprawia że wyjątkowy smak wyróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku. Smak jakim charakteryzuje się Szynka Zdziechowska przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej polskiej wędliny, które mogliśmy spotkać na polskich wiejskich stołach kilkadziesiąt lat temu. Szynka posiada ponad 80-letnią tradycję produkcji w rodzinie Państwa Pysiak. Produkcję tego wyśmienitego i wielokrotnie nagradzanego produktu rozpoczął w latach 30-tych XX wieku Józef Pysiak, który przygotowywał rozmaite wyroby wędliniarskie na stół dziedzica w Cerekwi. Cieszyła się ona powodzeniem także wśród innych mieszkańców, którzy z chęcią nabywali ten wyrób. Mimo upływu lat „Szynka Zdziechowska” wytwarzana jest nadal wg starej rodzinnej, niezmienionej receptury, dzięki czemu posiada ten sam niepowtarzalny smak. Od 2006 roku produkowana i sprzedawana jest na rynku lokalnym z myślą o klientach, którzy cenią sobie wyjątkową jakość, tradycyjną recepturę i smak wytwarzanego produktu.
Podczas seminarium mogliśmy wysłuchać referetów producentów zdrowej i naturalnej żywności, a także spróbować produktów regionalnych oferowanych przez nich. Na specjalnie przygotowanych stołach, mogliśmy skosztować wyrobów piekarniczych z Piekarni Wacyn, Naturalnie Mętny Sok – Smakuś z Doliny Radomki – wytwarzany w Gospodarstwie Sadowniczym Pani Moniki Bankiewicz z Komorowa (gmina Wieniawa), czy spróbować produkowanych już od ponad 35 lat Pierogów z Bajki – serwowanych przez Panią Elżbietę Chudą z Zajazdu Bajka z Wolanowa. Oczywiście wśród przygotowanych potrwa nie mogło zabraknąć Szynki Zdziechowskiej i Salcesonu Wizytowego wytwarzanego przez Gospodarstwo Państwa Pysiak.
Swoje wystąpienia przedstawili Wójt gminy Zakrzew – Sławomir Białkowski, który opowiedział o licznych sukcesach gminy na polu pozyskiwania środków unijnych na inwestycję, przedstawił obecnie prowadzone działania, jak również, te które będziemy mogli podziwiać w najbliższych latach. Szansę jaką niesie możliwość rozwoju produktów tradycyjnych i lokalnych przybliżył Prezes LGD „Razem dla Radomki” Cezary Adam Nowek. Przedstawił również kierunki działań podejmowanych przez Stowarzyszenie w zakresie rozwoju produktów tradycyjnych. Obecnie jedną z realizowanych inicjatyw jest budowa porozumienia pt. Paprykowy Szlak, którego jednym z nadrzędnych celów jest uzyskanie certyfikatu Unii Europejskiej dla produktu tradycyjnego – Papryki Przytyckiej. Pan Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przedstawił uczestnikom seminarium wpływ na kształtowanie i budowę silnej marki produktu – ich przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza i Listy Produktów Tradycyjnych.